,,There is a crack in everything, that’s how the light gets in”

                                                                                                 Leonard Cohen

 

Joey Vriend (Hoorn, 1991) is een  liedjesschrijver, zanger, composeur en arrangeur. Opvallend is zijn al op jonge leeftijd diepdonkere stem, waarmee hij tijdens zijn unieke live optredens het publiek weet te verwonderen met composities met een filmisch karakter. De vergelijkenis met Leonard Cohen en Nick Drake vindt Vriend een groot compliment. Op zijn zeventiende ontdekte hij de magie van het fingerstyle gitaarspel, de klanken van de piano en het breekbare geluid van de harmonica. Het componeren, arrangeren en performen van eigen muziekstukken was de volgende logische stap.

Zo heeft Vriend op 1 januari 2011 met zijn eerste solo optreden het festival Wogpop mogen openen, waarna vele optredens  volgden;  het schrijven van de soundtrack ‘Barsten Of Breken’ en optredens in de TV-programma’s ‘KRO Eilanders’ en ‘Margreet Dolman Begrijpt ’t’ eind 2012. Begin 2013 heeft Vriend gespeeld als gastmuzikant in de theatervoorstelling van Paul Haenen en zijn de opnames gestart van zijn eerste EP ‘Haunting Me’ in de MI5 studio’s te Hoorn. Deze EP is uitgebracht op 1 mei 2015 en bevat zes liedjes waaronder de single ‘Tumulus’. Deze single is opgepikt door verschillende radiostations, zoals NPO Radio 5 en is gedraaid bij de nationale zender TV Oranje. In 2015 heeft Vriend in juni mogen tekenen bij Massive-Talent met het liedje ‘Love Of My Life’, is hij in de zomer regelmatig te zien geweest in het programma ‘NH Buurten’ en mocht hij begin oktober met de band de livemuziek verzorgen bij NPO Radio 1, ‘Dit is de Nacht’. Midden oktober is ‘Haunting Me’ gepromoot op KX radio.nl en is er een reportage gefilmd voor het programma ‘NH Cultuur’, dat eind dezelfde maand te zien was op RTV Noord-Holland.

Begin 2016 was Vriend te zien en te horen in het TV-programma ‘Geloof En Een Hoop Liefde’ op NPO 2. In mei van hetzelfde jaar bracht Vriend zijn liedje ‘Sylvia’ uit welke gedraaid is tijdens het programma ‘Nachtzuster’ op NPO Radio 1 en waar later rondom het liedje een landelijke mediahype ontstond (Radio 2, 3FM, 538, VROUW.nl, De Telegraaf.nl). De single ‘Magic Bell’ werd als gevolg uitgebracht in samenwerking met de internationaal bekende 3D tekenaar Stefan Pabst die voor de videoclip heeft gezorgd. Eind april 2017 vinden de opnames plaats van de nieuwe Nederlandse maffiafilm: Capo di Famiglia, waar Vriend de soundtrack van componeert. De film zal worden vertoond op verschillende nationale en internationale filmfestivals.


Inspiratie

Volhouden, geloof in jezelf en het overwinnen van tegenslagen is hetgeen wat Vriend geleerd heeft door te luisteren naar zijn voorbeelden als Leonard Cohen, Nick Drake en Boudewijn de Groot. Als muziektherapeut en GGZ-agoog heeft hij ondersteuning geboden in het herstelproces van psychiatrische cliënten. Deze ervaringen hebben hem een breder zicht op het leven gegeven en zijn een bron voor inspiratie tot het schrijven van liedjes.


Live

Sinds 2016 maken drummer Kevin Smal, toetsenist Jim Wassenaar, gitarist Denzel Sprenkeling en bassist Shane van Schoonhoven deel uit van de live setting van Joey Vriend.

 

Kevin Smal                                                                      Jim Wassenaar

                                                

Denzel Sprenkeling                                                          Shane van Schoonhoven